Sinterklaasfeest 2020

SINTERKLAASFEEST IN VERPLEEGHUIS 2020

Mensen met dementie gaan in hun geheugen steeds verder terug in de tijd.

Steeds vaker komen er herinneringen van hun kindertijd terug in gedachten. Vooral gebeurtenissen waar emoties, gevoel aan vastzitten, worden herinnerd.

En wie herinnerd zich dan niet de heerlijk spanning die er was rondom 5 december? De gezellige sfeer die er dan vaak in huis heerste. De geur van warme chocolademelk, de pepernoten en de kruidnootjes. En wat te denken van de chocoladeletters en gevulde muizen? Strooigoed was toen ook écht strooigoed en Zwarte Piet strooide handenvol strooigoed in de kamer. Waarbij op handen en voeten over de vloer werd gekropen, om zoveel mogelijk lekkers te bemachtigen.

En wanneer je heel braaf was geweest, dan had je ook nog kans op een klein presentje. Dat was heel wat minder uitgebreid dan we dit nu kennen, maar de spanning was er niet minder om. Sinterklaas die was er vaak niet, die had het veel te druk. Daarom stuurde hij zijn Pieten om hem te helpen. En dat deden ze graag hoor, alle Pieten waren vrolijk in die tijd, er was er niet een die vond dat hij te hard moest werken. Alle Pieten heetten ook alleen maar Piet en ze waren allemaal zwart. Roetveeg Piet, regenboog Piet of stroopwafel Piet daar had nog niemand ooit van gehoord.

Natuurlijk wisten ze later ook wel dat de Pieten niet allemaal rechtstreeks van de Sint vandaan kwamen en ook echt niet allemaal uit Spanje. Want ondanks het onherkenbaar schminken en verkleden, ging het ook wel eens mis. Piet was zijn echte Pieten-schoenen vergeten, en deze schoenen waren precies dezelfde als van oom Hans! En dat was toch wel een beetje teveel toeval! Zo werd Piet ontmaskerd als Hans!

Wat is het toch mooi en fijn om elk jaar dit soort herinneringen op te halen bij de bewoners. En dat hebben ze dit jaar ook weer gedaan. Een klein uitstapje naar het verleden, waar Piet nog Piet was en zwart bovendien. Chocolademelk, chocolade letters, presentjes, gedichtjes, pepernoten en kruidnootjes. Alles er op en eraan. En dan ook nog een bezoek van Sinterklaas en zwarte Pieten!

En wanneer je dan de pret en het plezier afleest van de gezichten van de bewoners, en mogelijk ook het fijne gevoel wat bij de herinnering hoort herbeleeft word, dan weet je weer waar je het voor doet.