Ondervoeding en bed- dag

ONDERVOEDING EN BED-DAG

 

Ze is 97 jaar en woont al jaren in een verpleeghuis. Altijd erg op zichzelf geweest en nog steeds bepaald ze zelf wel of ze contact wil met haar omgeving of niet. Daar hou ik wel van, een eigen wil houden tot het laatste toe. Zo is ze graatmager en gerimpeld, echt zo’n perkamenten huid van onder andere te weinig vocht. Eten doet ze ook mondjesmaat en alleen als het hapjes zijn die zij lekker vind. En dan hebben we het over Filet American, bolletjes smeerworst, paling, mossels, biefstuk, salades e.d. Wat drinken betreft is het ook karig, een paar slokjes water of koffie (met weinig melk en veel suiker) en een glaasje Port. Daar leeft ze van, en dat dus al heel wat jaren lang. Haar BMI is veel te laag en ze is dan dus in medische termen eigenlijk ondervoed.

 

En toch geven wij geen bijvoeding, sondevoeding of versterkende poeders. Nee, we accepteren haar ondergewicht en respecteren haar leefstijl. Want zoals gezegd, drinkt ze alleen koffie, water of Port, en dus echt geen Nutridrink of andere versterkende drankjes. We geven haar zoveel mogelijk van de hapjes die ze lekker vind, of familie zorgt dat dit er is. Dan eet ze bijvoorbeeld in 1 dag een bakje filet American op, dan kan ze er weer even tegen! Ik ben nooit dik geweest zegt ze, en dus gaat ze ook echt niets eten waar ze zelf geen zin in heeft, of wat een ander goed voor haar vind.

Ik vind dat fantastisch, dat ze dus zelf bepaald dat we haar ondergewicht maar moeten accepteren, dat we hoog en laag kunnen springen maar dat ze zich er niets van aan trekt.
Zo bepaald ze ook zelf dat ze regelmatig een dag op bed ligt. Natuurlijk proberen we haar wel te stimuleren om uit bed te komen, want na een paar dagen achter elkaar in bed liggen is ze totaal haar ritme kwijt. Maar dan nog, we dwingen haar niet, en wanneer ze het niet doet, dan doet ze het ook niet. Ze krult zich op en trekt de dekens hoog op, en geeft geen reactie meer. Soms kunnen we haar dan nog verleiden met een ontbijtje op bed, want een “bed dag” geeft over het algemeen dat ze nog minder eet en drinkt dan ze “normaal” doet.

Zo bracht ik haar eens twee crackers op bed (ze eet nooit brood of pap) met een plak kaas en met een dikke laag smeerworst. Wanneer ik later bij haar ga kijken, ligt ze opgekruld onder de dekens, ze is haast niet te zien, haar bordje met crackers staat er nog.

De smeerworst is van de cracker afgelikt en de plak kaas is verdwenen…..

 

©Mariët de Landmeter