ZOMERFEEST

 

In de instelling waar ik mag werken, word er altijd veel gedaan op gebied van het welzijn van de bewoners. En dan gaat het niet alleen om activiteiten maar over het welzijn op verschillende gebieden van de bewoners. Zo zijn er welzijn medewerkers, is er aandacht voor de woon/leef omstandigheden, gezonde voeding, er is een muziektherapeut, een beweegagoog, (wandel)vrijwilligers, pastoraal werker, vertrouwenspersoon, maatschappelijk werk enz.

Iedere woning heeft een bedrag wat uitgegeven moet worden aan allerlei activiteiten en zaken die het welzijn van onze bewoners vergroten. Vaak word dit geld gebruikt voor het organiseren van uitstapjes, lekkere etentjes, spelmateriaal in de woning enz. Dan is er ook nog een welzijn team wat activiteiten organiseert op wat grotere schaal. Daar worden bewoners van andere woning bij betrokken en ook de huurders van de aanleunwoningen.

Maar net als overal zijn deze activiteiten al een hele tijd niet meer toegestaan vanwege de Corona en worden er alleen activiteiten in de huiskamer gehouden, wat dan veelal door de medewerkers van de woning word gedaan. Het leuke van de activiteiten “buiten” de woning zijn de sociale contacten, de gezelligheid met andere mensen dan met degene waar je altijd al bij woont, en voornamelijk het eens “weg” zijn van de woning. Vaak is het echt een “uitje” voor de bewoners en nu is dan hun wereldje wel wat kleiner geworden.

Nu er weer een beetje versoepeld is, worden er weer wel activiteiten “buiten” de afdeling georganiseerd. Maar dan ook echt buiten.

Er zijn al verschillende buitenoptredens geweest van muzikanten, er is zelfs een buiten Bingo gehouden, er is een BBQ georganiseerd, een haring met uitjes geleverd, een ijsje, een maaltijd friet met stoofvlees enz. De maaltijden worden beneden in de keuken of buiten klaargemaakt en rondgebracht bij de woningen. Het is echt genieten nu dit de laatste weken zo’n beetje wekelijks georganiseerd word.

Een tijdje terug was het thema “Zomerfeest”. De woningen en bij de keuken van de instelling waren versierd met vrolijke kleuren, en zomerse items. Medewerkers hadden bloemen of kleurige sjaaltjes in hun haar, vrolijk gekleurde kleding aan of een hoedje op, alles om de bewoners een zomers gevoel te geven.

Samen met een vrijwilliger en de bewoners natuurlijk, zijn we aan de slag gegaan om een fruitbowl te maken. En niet zomaar, nee, hier zat een prijsje aan vast. Een jury besliste welke bowl er het leukst of origineelst eruit zag. Ik ben erg fanatiek wat betreft een prijs winnen dus we hebben erg ons best gedaan. Onder het snijden en schillen van het fruit kwamen de gesprekken los over hoe de bewoners zelf vroeger fruitbowl maakten. Doe je er ook witte of rode wijn in? Dat deden we vroeger ook. Nou wij houden het vandaag maar bij alcoholvrij! Pfft….doe je er nu een fruit uit een blikje in? Dat moet vers hoor, we hadden die blikjes niet.

Ondertussen speelde er op de achtergrond een muziekje, allemaal jaren 50 nummers, nou de (zomer)sfeer zat er gelijk al in hoor.

Wat hebben ze er van genoten, en allemaal een heerlijk (ja hij was erg lekker)glas fruitbowl op! We hadden het mooi versierd, maar helaas een collega won met “haar” bewoners de zomerprijs. Na het maken en opeten van de fruitbowl kregen we nog een maaltijd friet met kibbeling voorgeschoteld. En voor tijdens de maaltijd dronken we ranja met een rietje!

De prijs was een heerlijk ijssorbet voor alle bewoners, er waren er zoveel gemaakt dat mijn collega er ook bij mij in de woning bracht. Zo hadden we alsnog ook voor onze woning een prijs! We hebben er van gesmuld!

 

©Mariët de Landmeter