dementie en een woordgrap

DEMENTIE EN EEN WOORDGRAP

 

Het weer is dagelijks een terugkerend onderwerp van gesprek in de huiskamer.

Er zijn rondom de huiskamer fijne grote ramen om naar buiten te kijken.

Zo worden meerdere keren per dag, eigenlijk per uur wel een paar keer, de hoeveelheid en kleur van de wolken, de wind die zichtbaar is in de boomtoppen, de neerslag en de zon nauwlettend in de gaten gehouden en besproken.

 

Voor de één is dit omdat ze vroeger erg afhankelijk was van het weer (voor de gewassen op het land of de fruitbomen bijvoorbeeld). Voor een ander is het meer de vraag of er al dan niet gewandeld kan worden en/of er op het balkon gezeten kan worden.

 

Onze woning op de eerste verdieping heeft de beschikking over een klein balkon waar alle bewoners precies op passen. Al heel wat uurtjes hebben ze daar al genoten van de buitenlucht, het zonnetje en in Corona tijd zelfs van allerlei optredens.

Hoe een belangrijke plek het balkon inneemt, blijkt uit het volgende “gesprek” tussen twee bewoners.

 

Een van de dames heeft al verschillende keren gezegd hoe een prachtig weer het wel niet is. Lekker zonnetje en er staat bijna geen wind.

 

Een andere bewoner zegt hierop, “jazeker is het mooi weer, we gaan straks op vakantie”.

 

“Tjonge op vakantie? Dat gaat nog al zeg”

 

“ Ja, ja we gaan op vakantie naar Balkonia”.

 

“Ei, dat klinkt ver weg” en vol ontzag en verwondering kijkt ze haar medebewoner aan. Die gaat dan toch maar op vakantie naar “Balkonia”.

 

Het verschil in het proces van dementie van de beide dames blijkt ook uit dit gesprek. Humor en woordgrapjes worden door de één geplaatst en door de ander totaal niet meer opgepakt en/of begrepen.

 

De dame die naar “Balkonia” gaat lijkt aan te voelen dat haar “grapje” niet begrepen word. Ze voelt zich wel gevleid met het idee dat er gedacht word dat ze op vakantie gaat. Maar toch zegt ze even later met een lach “uhm….ik bedoel gewoon het balkon hoor”!

 

Maar het “kwaad” is al geschied, voortaan gaan we wanneer het balkon weer is, op vakantie naar “Balkonia”!

 

©Mariët de Landmeter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.