Werkpaarden en sierpaarden

WERKPAARDEN EN SIERPAARDEN

 

Het was “vroeger” helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een meisje na de lagere school kon/mocht doorleren. En al helemaal niet van een boerendochter uit een klein dorpje of wanneer er weinig geld was. De dochters hielpen veelal in het huishouden mee en deden andere klusjes in en om de boerderij/woning. En als ze gingen trouwen dan werd een “betrekking” opgezegd want dan werden ze huisvrouw van hun eigen huishouden. Werken als getrouwde vrouw dat kwam bijna niet voor.

 

En mocht je toch doorleren dan werd het bijna altijd de huishoudschool. Zij niet….zij mocht naar de MULO, vanuit het kleine dorpje met de bus naar de “grote” stad om naar school te gaan.

Met haar 97 jaar zal ze in die tijd toch écht een van de weinige en eerste meisjes geweest zijn die dit mochten/konden. Ze heeft hier door echt wel wat aanzien gehad in het dorp in die tijd, rangen en standen werden toen goed “gevoeld”.
Toen ze ook nog als vrouw, niet eens voor haar werk, een autorijbewijs haalde en met haar auto regelmatig naar de stad ging om te winkelen, behoorde ze al helemaal niet tot het “werkvolk”.

Ze leefde echt een beetje van “stand” ze nam later zelf een poets en wasvrouw in dienst en zelf deed ze niet veel in haar huishouden, daar had ze haar “personeel” voor.

Dit is ook te merken in de woning waar ze nu woont. Ze ziet ons wel een beetje als haar personeel en vind het vanzelfsprekend dat we zoveel mogelijk voor haar doen. Zelfzorg bevorderen is in haar geval niet aan de orde. Niet dat ze erg op de voorgrond is en op haar strepen staat, maar je kunt merken dat ze gewend is dat er voor haar gezorgd werd en dat ze doet wat ze zelf wil.

Ze is er nu nog trots op hoor dat ze naar de Mulo geweest is en dat ze al vroeg in een auto reed. Op de vraag of ze voor een bepaald vak of beroep heeft geleerd, kijkt ze me bevreemd aan. Nee zegt ze, ik heb geen vak of beroep geleerd of gedaan.

En wat deed u dan toen u van school kwam ? Vroeg ik haar. Nou lezen, puzzelen, wijntje drinken, auto rijden, winkelen en later toen de kinderen groter waren reizen.

Nee zegt ze, ik werkte niet, daar had ik personeel voor. Ja maar moest u dan niet helpen bij uw ouders in huis of op de boerderij? Nee hoor, daar hadden ze de knechten voor, ik zette de koffie!

Tja…verschil moet er wezen!

Je hebt nu eenmaal werkpaarden en sier(luxe)paarden!

Zij is een sier(luxe)paardje, ze is er (heel) oud mee geworden!

 

©Mariët de Landmeter

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.