Naar de bekende weg vragen

VRAGEN NAAR DE BEKENDE WEG

 

Wanneer het gaat om eigenwaarde van mensen met dementie is het vaak belangrijk om ze zo veel mogelijk zelf te laten doen, zelf 'uit te laten zoeken.' Ik schrijf met opzet vaak en niet altijd, omdat het niet altijd meer mogelijk is en ook niet voor iedereen even goed is. Dementiezorg is maatwerk dus moet je altijd afwegingen maken, zoekend reageren. 

Zo koos ik op een avond om een mevrouw die al een paar keer heen en weer was gelopen en al een paar keren gevraagd had of ze naar haar bed toe mocht, haar zelf aan de slag te laten gaan. 

Een aantal keren had ik haar haar kamer gewezen en gezegd dat ze natuurlijk naar haar bed mocht wanneer ze dit maar wilde.

'Begint u alvast maar dan kom ik zo kijken of het gelukt is.'

En voor de zoveelste keer liep ze naar haar kamer om naar bed te gaan. Ik vond het stiekem best fijn dat ze zelf alvast aan het 'werk' ging, zo kon ik een andere bezigheid mooi even afmaken.

Toch was ik er niet helemaal gerust op en wilde ik ook mijn hulp verder niet meer uitstellen.
Net toen ik van plan was om naar haar toe te lopen om te kijken hoever ze was, kwam ze zelf al terug naar de huiskamer. Naar ik dacht om weer dezelfde vraag te stellen omdat ze vergeten was dat ze op weg was naar haar bed.

Maar dat was dus niet waar, ze wist nog heel goed wat ze van plan was om te gaan doen.

Met een brede lach zei ze tegen mij: "Ik lig er nog niet in hoor!'

'Nee dat zie ik', was mijn antwoord, "Hoe komt dat dan, dat u nog niet in bed ligt?"

"Ja , omdat ik er nog niet in ben gaan liggen natuurlijk!'

Haha...die zit!

Moet je ook maar niet naar de bekende weg vragen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.