Problemen met waarnemen

PROBLEMEN MET WAARNEMEN

Wanneer er sprake is van dementie kan het voorkomen dat er problemen ontstaan bij het waarnemen. Niet alleen bij het zien maar het komt ook voor bij alle andere zintuigen. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen.

Wanneer mensen ouder worden, ontstaan er vaak op alle gebieden van de zintuigen 'problemen.' Naarmate men ouder wordt gaat het zicht en het gehoor wat achteruit. Ook op het gebied van ruiken kan er verslechtering optreden alleen al als gevolg van het ouder worden (vermindering van reukzin wordt het vaakst waargenomen bij Lewy Body Dementie, waarom dat zo is, is niet bekend). We hebben als we ouder worden vaker een bril nodig of een gehoorapparaat bijvoorbeeld. Dat is bij mensen met dementie niet anders. Alleen is het bij dementie niet alleen het normale verouderingsproces, (niet alle mensen met dementie zijn immers boven de 65 jaar) verantwoordelijk voor problemen met waarnemen, maar ook de beschadiging in de hersenen als gevolg van dementie. 

Niet alleen slechter kunnen zien, maar ook krijgen mensen met dementie moeite met het inschatten van afstanden en diepte bijvoorbeeld. (heel lastig in het verkeer!) Maar ook wazig of dubbelzien, bepaalde afbeeldingen, voorwerpen en gezichten niet meer herkennen komt voor (dit wordt ook beschreven bij Agnosie). Het herkennen en zien van kleuren veranderd wanneer er sprake is van dementie. Bepaalde kleurtinten kunnen niet goed meer onderscheiden worden zoals blauw en groen (koude kleuren). De kleuren rood, geel en oranje zijn de kleuren die wel goed zichtbaar blijven of beter onderscheiden worden (warme kleuren). Het kan erg helpend zijn voor mensen met dementie wanneer er in hun omgeving gebruik gemaakt wordt van de warme kleuren om een extra contrast te krijgen om dingen extra op te laten vallen. 

Wanneer er sprake is van dementie kunnen ook hallucinaties voorkomen, dat zijn waarnemingen via de vijf zintuigen, die er in het echt niet zijn. Mensen met hallucinaties kunnen dingen horen, zien ruiken, proeven en voelen die er in werkelijkheid niet zijn. De meest voorkomende zijn visuele (zien) en auditieve (horen) hallucinaties. Hallucinaties kunnen voorkomen bij verschillende vormen van dementie, het is echter wel bewezen dat hallucinaties het vaakst voorkomen wanneer er sprake is van Lewy Body dementie. Bij de meeste mensen die Lewy Body Dementie hebben is uit onderzoek gebleken dat de hallucinaties veelal niet bedreigend of angstig zijn, al kan dit in sommige gevallen zeker wel het geval zijn.  

Het is bij problemen in het waarnemen wel altijd aan te raden om eerst de ogen en oren na te laten kijken door een opticien of audicien, het is ook 'gewoon' mogelijk dat er een nieuwe bril nodig is, of dat er sprake is van proppen in de oren of een gehoorapparaat nodig is, en dit nog, al dan niet tijdelijk, verbetering kan geven.