Verborgen schatten

VERBORGEN SCHATTEN

Er zijn mensen met dementie, die handtasjes, plastic tassen of rollator tassen enz. vol stoppen met allerlei “gevonden” voorwerpen.Meestal zijn ze ook erg zuinig op deze “bezittingen” en word het tasje stevig onder de arm geklemd of de rollator niet uit het zicht verloren.

We kennen vast allemaal wel de “vreemde” vondsten die uit deze tassen tevoorschijn kunnen komen. Ook kunnen verzamelde voorwerpen teruggevonden worden op de kamers van bewoners of in de kast of op andere meest onlogische plaatsen.De meest gangbare verklaring is dat ze vergeten zijn waar ze iets hebben gelegd en/of de koelkast bijvoorbeeld aan hebben gezien voor een kledingkast.

Sommige mensen met dementie verzamelen dwangmatig, hebben een echte verzamelwoede. Dit wordt voornamelijk gezien bij mensen die Fronto Temporale Dementie hebben. Zij verzamelen de meest bizarre dingen.

Maar verzamelen/bewaren hoeft niet altijd dwangmatig te zijn. Ze kunnen eten bewaren omdat je nu eenmaal niets weggooit, tja dan wordt wel eens vergeten dat ze iets bewaard hebben en bovendien het waar zijn ze kwijt. Voedsel bewaren kan ook een vorm van voorbereiding zijn op een vermeende dreiging. Voedselschaarste was iets wat veel voorkwam in oorlogstijden bijvoorbeeld.

Het verzamelen van spulletjes kan ook een manier zijn om spanning of onrust te verminderen of te verbergen. Dan kan het ook nog een vorm van troost bieden en een poging tot het behouden van iets “eigens”. De “schatten” in die tassen zien ze als hun bezit en dat willen ze niet graag afgeven. Dan weet je immers nooit waar het blijft?

Op bovenstaande foto een vondst uit een rollator tas. Weet iemand van jullie wat dit ooit was?

 

 

(antwoord; uitgedroogd mandarijntje)

 

© Mariët de Landmeter