Restaurant ervaring in corona-tijd

RESTAURANT ERVARING IN CORONA TIJD

Omdat we nog steeds in een lock-down zitten, zijn grote, gezamenlijke activiteiten nog steeds niet toegestaan. Vorig jaar toen de verpleeghuizen echt helemaal op slot gingen, zijn er toentertijd mooie en leuke initiatieven ontstaan en zijn er door het welzijn-team in samenwerking met de afdelingen/woningen, toch heel wat activiteiten georganiseerd. Zeker in de periode met mooi weer. (Muziek)optredens buiten, die gevolgd konden worden vanaf het terras en/of balkon. Het draaiorgel is geweest, muziekoptredens van diverse muzikanten, een BBQ waarbij het eten naar de woning gebracht werd, een mosselmaaltijd een heuse buiten bingo enz. Nu het weer er niet naar is om buiten activiteiten te organiseren, zijn we aangewezen op de woningen zelf, waar in de huiskamers wel activiteiten kunnen plaatsvinden.

Omdat er zo min mogelijk verloop in een woning mag plaats vinden, komen deze activiteiten en bezigheden voornamelijk te liggen bij de zorgmedewerkers. Gelukkig mag ook onze welzijnsmedewerker in de huiskamer komen maar die is er helaas niet elke dag. En ja, het is nu eenmaal zo dat je als zorgmedewerker ook nog een heleboel andere taken hebt dan het doen van activiteiten, spelletjes en andere bezigheden. En hoe graag ik het ook doe, het schiet er echt wel eens bij in.

De organisatie waar ik werk is altijd erg begaan met het welzijn van de bewoners en activering staat hoog in het vaandel, maar net als iedereen, worden we hierin erg beperkt door de huidige maatregelen en voorschriften. Dus zijn we gaan zoeken binnen de mogelijkheden die er wel zijn.

Het is een mooie samenwerking geworden tussen verschillende disciplines en (zorg) medewerkers. In de woning waar ik werk zijn de (warme) maaltijden altijd een hoogtepunt van de dag. We hebben zogezegd, goede eters en ze zijn niet vies van een beetje “luxe”. We hadden dan ook het liefst een uitstapje gemaakt naar een restaurant om daar een 3 gangen diner te gaan eten, een mooie ambiance en voor de bewoners een echt uitstapje. Nou dát kan dus niet want de restaurant voorzieningen in de instellingen zijn ook dicht! Dus bedachten we samen, dan brengen we een restaurant ervaring naar de woning! En zo gezegd zo gedaan!

Een van de medewerkers staat zijn mannetje in de keuken en die was bereid om in de woning (we koken altijd zelf, dus de keuken is in de woning) geheel in stijl (witte kokskleding) een 3 gangen diner te komen bereiden! Vooraf werden er echte menukaartjes samen met de bewoners gemaakt en die bewuste dag kleden we de tafel aan met een stijlvol tafelkleed, prachtige servetten en we drinken allemaal uit een wijnglas! We proosten op het leven en we verwennen de bewoners met een 3 gangen menu waar iedereen zijn vingers bij aflikt! We beginnen met een een garnalencocktail die er zo prachtig uitziet dat je er haast niet aan durft te beginnen! Alleen al hoe het er uitziet bezorgd te bewoners een restaurant gevoel! Een van de bewoners blijft prikken in het glaasje of er toch niet nog een garnaaltje achtergebleven is, zo heerlijk vind ze het. En net als in een restaurant zit er tijd tussen de opgediende “gangen” en komen er de mooiste herinneringen los over eten, uit-eten, restaurant, feestdagen eten klaarmaken enz.

En dan het hoofdgerecht; een groot stuk zalm, groene asperges, zeekraal en aardappel kroketjes! Wat een feest! Ik had niet gedacht dat de borden zo ver leeg gegeten zouden worden. Maar door de aankleding, de sfeer, de geuren en hoe alles eruit zag hebben we bepaalde zintuigen geprikkeld wat gaf dat zelfs de kleinste eter een heel eind kwam! En er bleef zelfs nog ruimte over voor het toetje! En wat voor toetje…kijk maar naar de foto’s en oordeel zelf!

Wat hebben ze genoten, en wanneer de bewoners genieten, doen de medewerkers dat ook! Wat was dit een geweldig mooie avond, wat gaf dat veel voldoening! Een uitstapje naar een echt restaurant kan hier echt niet tegenop!