Waneer de lat te hoog ligt

WANEER DE LAT TE HOOG LIGT


Het is en blijft een uitdaging om belevingsgericht contact te maken met mensen die dementie hebben.

En wat geeft het een voldoening wanneer er “succes” geboekt wordt, gelukmomenten gecreëerd kunnen worden!

Door een liefdevolle aanraking, door muziek, door een glimlach en blik van verstandhouding enz. En wat maakt het je dag goed wanneer het opstaan, het wassen en aankleden, kortom alle ADL handelingen en activiteiten zó uit gevoerd kunnen worden, dat het voor de bewoner bijdraagt aan een zinvolle dag!
Ik hoop iedere dienst dat de bewoners voelen dat ze mogen zijn wie ze zijn en dat ze er toe doen.


Maar ik weet ook dat dit niet bij iedere bewoner bereikt kan worden, of niet op elke gewenst moment. Ieder mens met dementie is anders, reageert anders en heeft een andere benadering of omgang nodig. Bij de één is dat makkelijker te ontdekken dan bij de ander.


Zeker wanneer er agressie en agitatie bij komt kijken. Onbegrepen gedrag word dat dan wel genoemd.


Ik ben doodmoe wanneer ik mijn hele dienst steeds opnieuw geprobeerd heb door te dringen in de donkere krochten van een beschadigd brein, zonder ook maar enig zicht op een gewenst resultaat.
Wanneer ik al het geleerde en al mijn ervaring gebruikt heb en het niet lukt een verbinding tot stand te brengen, moet ik aan mezelf toegeven dat het me niet gelukt is, niet nu in ieder geval.
Tja en daar zit je dan als GVP-er je stinkende best te doen, om de duivel van dementie, proberen de baas te worden.

En wat voelt het naar en als een gemiste kans dat dit me op dat moment dus niet lukt.
Natuurlijk weet ik dat ik niet alles op kan lossen en niet overal een antwoord op heb. Ook weet ik dat sommige gedragingen die voortkomen uit dementie tijd vergen om die de baas te kunnen. Maar toch, het knaagt.
En wanneer één van mijn collega’s op het einde van deze vermoeiende dag tegen me zegt, “misschien leg je de lat wel te hoog voor jezelf, wil je het te graag, geef het de tijd….”
Denk ik…ach meid, je hebt gelijk!
Geef de tijd ook een kans, morgen is er weer een dag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.