Zeeland en zeekraal

Zeeland en Zeekraal

 

Wanneer je een échte Zeeuw bent vind men dat je toch écht wel eens zeekraal moet hebben gegeten, of in ieder geval weet wat het is.

Zeekraal is namelijk een echt Zeeuwse delicatesse!
En net als de meeste producten die als delicatesse aangemerkt zijn, is zeekraal een kostbaar product. Niet iets om 1 keer per week te eten.

 

Ik ben een échte Zeeuwse maar tot nu toe nooit geen zeekraal gegeten. De reden daarvoor was dat het simpelweg te duur was voor mijn ouders en dat geldt dus voor meer mensen, zeker onze ouderen die de crisistijd hebben meegemaakt.

Maar ben je er wel bekend mee, dan ben je daar heel enthousiast over en vind je het geweldig om dit tóch af en toe eens te eten wanneer het zeekraal seizoen is.

Een tijdje terug kregen de bewoners van mijn woning echte Zeeuwse zeekraal voorgeschoteld.

Eén van de familieleden kwam met een zak zeekraal en heeft dit zelfs voor ons klaargemaakt! Je eet het met gekookte aardappelen, een gekookt ei en een heerlijk botersausje!

 

Wat hebben we er van genoten! Ja ik ook! Heerlijk! Zal vast ook aan de kokkin gelegen hebben!

 

De reacties van de bewoners waren onbetaalbaar, één van de dames heeft 3 x opgeschept, terwijl ze anders maar net één kleine lepel groente eet. Een andere dame kon er maar niet over uit dat ze dit nu zomaar getrakteerd kregen, en genoot met volle teugen van deze Zeeuwse, zilte lekkernij. Weer een ander had het nog nooit geproefd, zei van te voren het niet te lusten, maar at met smaak haar bord leeg.

Het is met mensen die dementie hebben, echt genieten als ze een “geluks moment” beleven, ze zijn het soms ook heel snel weer kwijt.

 

Dat bleek toen één van de dames opstond van tafel na de maaltijd en verzuchte: ik heb heerlijk andijvie gegeten, met een bolletje worst!

 

Hoezo Zeeuws zilte kostbare delicatesse? 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.