Even voorstellen....
Wie ben ik?
Mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk.
Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in een klein dorpje in Zeeland genaamd Borssele. Daar ben ik opgegroeid samen met mijn tweelingzus, zes andere zussen en een broer. Tijdens mijn opleiding (ik was nog maar zestien jaar toen ik begon met de opleiding...) woonde ik in een studentenflat in Sommelsdijk en ging ik naar school in Rotterdam.
In 2002 ben ik getrouwd en vanaf die tijd woon ik in Goes samen met mijn man en twee kinderen. Een zoon(2004) en een dochter(2010)
Mijn werk in de ouderen/dementiezorg was/is eigenlijk ook mijn hobby! Ik ben graag in de tuin bezig en ben een dierenvriend. We hebben momenteel alleen een hond en een tropisch aquarium maar in verleden ook een poes vijvervissen en konijnen gehad.
In 2020 ben ik ziek geworden door een covid-19 besmetting en daarvan ben ik tot op heden (2023) niet volledig van hersteld, post/long covid is dan de diagnose. Werken als zorgmedewerker, de handen aan het bed, is niet meer mogelijk. Helaas is het tot nu toe nog niet gelukt om andere werkzaamheden/functies te kunnen vervullen binnen de organisatie en heb ik een WIA uitkering moeten aanvragen. Ik blijf nog steeds hopen dat ik voor die tijd een geschikte job vind die ik qua belastbaarheid aankan. Zie onder het kopje Mijn (on)mogelijkheden.
Werk ervaring
In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald via het Albeda College in Rotterdam, de opleiding bestond uit werken en leren, mijn praktijk/werkervaring deed ik op in het toenmalige Verpleeghuis 'de Samaritaan' in Sommelsdijk. Na mijn trouwen heb ik gewerkt bij verschillende zorginstellingen/organisaties in Zeeland op afdelingen en kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie en/of een aanverwante aandoening. Eerst in fulltime verband en vanaf de geboorte van mijn zoon, ben ik parttime gaan werken.
Totdat covid me in 2020 te pakken kreeg heb ik altijd dit werk gedaan. Mijn functie was altijd Persoonlijk Begeleider IG voor ca 24 uur per week.
Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie).
Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en vormen van dementie, zelfreflectie, gedrag leren begrijpen, onderzoeken, coachen van collega's, kennis en kunde delen met collega's, mantelzorg en vrijwilligers enz. Het werk heb ik altijd met hart en ziel gedaan en het is wrang en verdrietig dat de directe zorg, de handen aan het bed, niet meer mogelijk zijn door de gevolgen van post-covid.
Vanaf 2019 blog ik op Facebook over dementie (zorg) en ook heb ik geschreven over de GVP opleiding om ook andere te enthousiasmeren om te kiezen voor een baan in de ouderenzorg. Van onder andere deze praktijkervaringen is in juni 2022 mijn boek Puzzelen met het brein ontstaan.
Verder doe ik vrijwilligerswerk via Alzheimer Nederland. Ik ben online gespreksleider voor mantelzorgers, lid van het forum op dementie.nl en vrijwilliger bij Alzheimer café de Bevelanden.
mijn (ON) mogelijkheden
Omdat ik al twee jaar post-covid heb (sinds 2020) kan ik mijn werk in het verpleeghuis niet meer
uitvoeren. De fysieke belasting op de werkvloer is te groot. Het is tot nu toe niet gelukt om bij werkgever aan de slag te kunnen gaan in een andere functie, en daarom na het tweede ziektejaar een WIA-aanvraag moeten doen. Toch wil ik proberen om me op andere manieren in te zetten voor mensen met dementie en hun naasten. Dit wil ik doen door, onder andere, onder de naam DementActief mijn kennis en ervaring over dementie (zorg) te delen. Dit staat nog wat in de 'kinderschoenen' maar het is wel een wens van mij om zo toch betrokken te blijven bij de zorg voor, met en rondom mensen met dementie, als zzp-er bijvoorbeeld.
Een aantal keren heb ik een presentatie/lezing mogen geven aan zorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers over "Contact maken en verbinden bij dementie." Deze presentaties waren erg fijn om te geven, het 'publiek' was enthousiast en ik hoop dan ook dat ik dit verder 'uit kan bouwen' en meer organisaties de waarde inzien van
het delen van mijn kennis door mijn jarenlange ervaring in dementiezorg.
Vooral fysiek kan ik het werken in de directe zorg niet meer uitvoeren maar ik kan wel ondersteunend zijn voor collega's op de werkvloer. Ik ben bijvoorbeeld heel digi-vaardig, werk graag met teksten, ben handig met ECD, zet graag zorgplannen en dossiers 'in elkaar', voer graag gesprekken met mantelzorgers en kan zo mogelijk de administratieve lasten in een woning/afdeling verminderen. Maar ook kan ik deskundigheid bevorderende presentaties geven over contact maken en verbinden bij dementie, aan (nieuwe)zorgmedewerkers, leerlingen, mantelzorgers en vrijwilligers.
Ziet u mogelijkheden (in uw organisatie) of heeft u interesse in een lezing/presentatie van mij? ik kom dan graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.
Reacties op mijn presentatie/deskundigheidbevordering
★★★★★
"Gisteren vond voor het eerst na drie jaar onze (jaarlijkse) Grote Vrijwilligersbijeenkomst plaats! Mede dankzij een mooie sponsoring van DOW konden we twee boeiende workshopleiders uitnodigen: Hugo de Graaf ('de marskramer'), leerde ons om meer tijd te nemen en Mariet de Landmeter ('Puzzelen met het brein'), https://www.mariet-op-dementie-avontuur.nl) heeft ons aller hart gewonnen met haar verbluffende liefde voor ouderen met dementie!"
*Sylvia coördinator vrijwilligers Feest van Herkenning

★★★★★
"Met veel enthousiasme en overtuiging wist Mariët haar toehoorders 1,5 - 2 uur lang alle ins en outs over dementie, over te brengen. de vele vormen van dementie en hoe daar mee om te gaan, geschikt voor zowel zorgprofessionals als vrijwilligers en mantelzorgers. De presentatie was professioneel opgezet en het verveelde geen minuut. Zij kon putten uit een jarenlange ervaring. Met veel anekdotes en doorspekt met humor werd de tijd zeer nuttig en wel besteed!"
*Reactie van een vrijwilliger Zorggroep Ter Weel