Humor en dementie

Humor en dementie

In mijn ABCDementie, benoem ik bij de letter H het belang van Humor in de omgang met mensen die dementie hebben. Wat kun je door te lachen, iets luchtiger maken. Door een grap en een grol de spanning doorbreken, of gewoon even stoom afblazen. Iets met humor voor elkaar krijgen wat anders niet lukt enz. Humor is voor mij een onmisbaar “instrument” in de omgang met mensen die dementie hebben.

Het is ook heel fijn wanneer bewoners zelf humor bezitten, eenvoudige grapjes (nog) begrijpen en helemaal wanneer ze zelf met een grapje op de “proppen” komen.

Laatst stond ik in de huiskamer met mijn rug naar een van de bewoners toe, die me van een eindje toe riep; “je hebt allemaal koppenspinnetjes op je rug”.  

Omdat ik een t- shirt met kleine vogeltjes erop aanhad, dacht ik dat ze dat bedoelde. Ik liep dichter naar haar toe en liet haar, mijn shirt van dichtbij zien. Kijk zei ik, allemaal vogeltjes op mijn shirt.

Nee, zei ze, er zit een spin op je rug! En aan de lichtjes in haar ogen had ik ineens door dat ze me te pakken had en een grapje met me uithaalde.

Natuurlijk speel ik dan het spelletje mee en “verschrikt” riep ik uit: “nee toch? Waar zit die spin dan?” intussen mijn rug naar haar toedraaiend. Lachend prikte ze met haar vinger tussen mijn schouderbladen: Daar! zei ze luid met een grote lach op haar gezicht. Ik slaakte een gil en maakte een sprongetje van “schrik”!

O, wat had ze hier een lol om. Ze was de hele morgen al wat suf en duf aanwezig, maar nu was ze klaarwakker. En lachen dat ze deed, haar hele lichaam schudde van het lachen! Ze kreeg zowaar de slappe lach, en dat werkte zo aanstekelijk dat de rest van de bewoners en medewerkers met haar meededen. Wat een vrolijke boel!

Hoe heerlijke, eenvoudige humor de “boel” wakker schudde en een sfeer creëerde die nog heel lang bleef “hangen”.

#humorendementie #goedecombinatie #svrz