Ikke zelf doen!

IKKE ZELF DOEN


Die uitspraak kennen we wel van kinderen, zeker wanneer ze rond de twee jaar oud zijn.
Ze willen dan het liefst de hele dag nee roepen en vooral de dingen op hun eigen manier zelf doen.
Dat heeft menige moeder de nodige hoofdbrekens gekost want dat ikke zelf doen dat gaat vaak niet op de manier waarop de volwassenen het graag zouden zien.
Maar als het goed is groeit een kind door het zelf dingen te laten doen. Het is goed voor de eigenwaarde en de regie die het kind “voelt” wanneer het dingen zelf mag doen.


Ik moet terug denken aan deze tijd, toen mijn kinderen ook zo waren, op het moment dat ik op mijn werk hulp verleen aan een man van dik in de 90 jaar.
Hij heeft te kennen gegeven dat hij naar zijn kamer gaat om eens te gaan kijken waar hij kan slapen en zo langzamerhand zegt hij, gaat hij zich klaarmaken voor de nacht.

Als de “reddende engel” ga ik hem even later achterna naar zijn kamer om hem te helpen me het omkleden en verder klaar maken om te gaan slapen.
Hij kijkt me een beetje verbaasd aan wanneer ik hem voorstel om hem te helpen, ik geloof dat ik zoiets zei als, lukt het allemaal, zal ik u een beetje helpen? En ik wil al in de weer gaan met kleding uithelpen doen, tanden poetsen enz.


Nee hoor, ik doe het allemaal zelf zegt hij, ik heb je niet nodig. Alleen zegt hij er achterna, ik doe het op mijn gemakje maar het lukt me wel hoor, dan heb ik wat te doen zegt hij met een grote lach.


Beschaamd sta ik stil en stop met wat ik dan ook op dat moment aan het doen ben. Want ineens besef ik waar ik mee bezig ben, ik neem hem het laatste beetje regie en zelfstandigheid af, iets waar hij helemaal niet om gevraagd heeft.

Sterker nog hij heeft gezegd dat hij het zelf wel zal doen! Wie ben ik dan om hem te willen helpen!
Ja natuurlijk dat is dat zorgen voor wat in me zit en een beetje “oude” gedachte dat alle bewoners het wel fijn vinden om ondersteund te worden met hun bezigheden. Dat is ook vaak zo, maar ik moet dat niet bij iedereen als vanzelfsprekend gaan doen. Het is allemaal goed bedoeld van mij, maar goed is het niet. Het is op dat moment dat ik denk aan mijn kinderen die ook alles zelf wilden doen. En dat liet ik ook toe, ook al ging dat niet altijd goed.


Ik vertel op dat moment dan ook tegen hem dat ik het helemaal verkeerd aanpak. Gaat u maar uw gang hoor zeg ik, ik wil ook altijd maar alles doen hé? Zal over een tijdje wel eens terug komen hoor en dan kom ik u een nachtzoen brengen.


Zachtjes loop ik de deur uit, werd ik daar even op mijn plek gezet!


Na een half uur ga ik bij hem kijken en hij is zo trots als een pauw, hij is zo goed als klaar, alleen de steunkousen, dat lukt me niet, zou jij die willen doen, vraagt hij?

Welterusten lieve man, ik weet weer waar ik op letten moet! Dank voor deze “les”.


#SVRZ #bewustworden #evenrustigzuster

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.