
Wat is nu dementie eigenlijk?
Iedereen denkt ongeveer wel te weten wat het is maar in de praktijk lopen de antwoorden die op deze vraag gegeven worden nogal uiteen.
Om een antwoord op die vraag te krijgen, heb ik o.a. het boek van dr. Paul Jansen gelezen.
Het boek heeft de titel “Dementiewijs”. Daarin legt Paul Jansen uit wat dementie nu eigenlijk echt is en wat of het niet is. Het is een leerzaam boek wanneer je nu echt eens de zin en onzin van dementie wilt weten.
Het is wel een boek wat niet heel makkelijk leest, zeker niet wanneer je niet erg thuis bent in dementie(zorg)
Om als leek meer begrip en inzicht te krijgen in dementie, dan raad ik u aan het boek te lezen van Anneke vd Plaats; “De dag door met dementie”.
Paul Jansen zegt o.a. in zijn boek over dementie:
Dementie is een syndroom geen ziekte!
En wat is nu een syndroom?
Een syndroom= een verzameling van steeds samen voorkomende klinische verschijnselen/symptomen. Een verzameling van deze symptomen kan meerdere oorzaken hebben. Soms is de oorzaak niet bekend, maar is het geregeld samen gaan van deze tekenen zo opvallend, dat men ze groepeert tot een syndroom (zoals dementie).
Zo kan de verzameling van symptomen die dementie wordt genoemd, door meerdere ziektes en beschadigen worden veroorzaakt. Dementie is een algemene term die een groep van verschijnselen (symptomen) beschrijft die verband houden met een afname in geheugen plus afname in andere denkvaardigheden die samen ernstig genoeg zijn om het vermogen van een persoon om dagelijkse activiteiten uit te voeren verminderen.
Die verschijnselen heb ik in eerdere blogs behandeld en kunnen o.a. zijn:
- Vergeetachtigheid
- Afasie
- Agnosie
- Persoonlijkheid en gedragsveranderingen
- Stoornis in uitvoerende functies
- Wanen en hallucinaties
- Angst
- Agressie
- Desoriëntatie
Lees ze nog maar eens na op deze website onder het kopje "Dementie en verschijnselen!"
Naomi Feil stelt dat dementie neerkomt op het verlies van het besef van tijd, en met intacte intuïtie, dingen uit het verleden herbeleven, met als reden het alsnog verwerken van dingen uit het verleden. “Elk mens wil zich goed voelen bij het sterven, en het natuurlijke proces van wat wij “dementie” noemen, heeft tot doel dat mensen onverwerkte , onafgemaakte dingen uit het verleden alsnog afmaken en zich beter voelen, klaar voor de overgang”.
Dat vind ik erg mooi verwoord en spreekt me enorm aan.
Alleen vind ik dat dan weer niet helemaal van toepassing op mensen die op jonge leeftijd dementie krijgen. Zij staan immers normaal gesproken nog niet aan het eind van hun leven, deze verwoording van Naomi Feil lijkt dan ook vooral van toepassing op de ouderen met dementie.
Er zijn veel verschillende vormen van dementie. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Er zijn zo'n 50 verschillende vormen, in volgende blogs behandel ik de meest voorkomende en/of bekende vormen van dementie.
©Mariët de Landmeter